Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Incendio"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Incendio


Här finns info om Incendio som hand tidigare ägare skickat till oss. Bilder kommer (när jag har listat ut hur man lägger in dem :) )

 

 

 

 

Incendio- Här är min historia

 

Incendio köptes på Gesta Gård då han var 4 månader gammal. Hans mamma hade redan fått ett antal föl i spanien och importerades med Incendio i magen för att ingå i avelsprogram. Incendio blev dock det enda svenskfödda fölet av Juiciosa VII då hon förolyckades allt för tidigt.

 

På Gesta gård provred jag två hingstar av denna fantastiska ras. Agneta som driver stuteriet ville givetvis visa upp alla sina hästar i olika åldrar så vi gick ut till en stoflock med föl i en enorm sommarhage. Dessa ston sprang all världens väg när vi kom och vi promenerade ner till flocken som på nytt vände och sprang tillbaka till grinden. Vi beslöt att de inte ville prata med oss idag och vände mot utgången. En tredje gång passerar den galopperande flocken oss. Men då händer det underliga, en svart liten fölunge nochalerar sin mor och sin hjord bryter sig ut ur den galopperande flocken och kommer rakt fram till mig och hälsar artigt.

 

Ni förstår att det inte blev någon färdiginriden häst denna gång utan den fölunge som valde mig. 

 

7 månader gammal har Incendios mamma sedan länge tröttnat på sin son och han fick flytta ner till Holmestad och två kloka vallacker. Här börjar resan mot en färdig ridhäst, dagligt pyssel och små promenader där vi söker upp konstigheter. Att det är en orädd tuffing har vi redan konstaterat vid första mötet. Hans äldre kollegor fostrade honom dock väl.

Han fick tid med jämnåriga p.r.e killar på sommarbeten på Wärmagårdens p.r.e stuteri på Kinnekulle dock.

 1år

 

 

Vi jobbar på med repgrimma, promenader och olika småutmaningar. Vid 2,5 år får vi hjälp med vår granne och tillika top drivers awardvinnare Yngve Käll att lära oss tömkörning och att släpa en stock. Där satte dock matte stopp för Yngves ambitioner om en körhäst.

 

Parallellt med träningar för Yngve i tömkörning, RC horsevision i natural horsemanship, löshoppning och med gårdsägaren och tillika fd ridskolechefen Ulrikas överinseende rider jag in min unga spoling. Som Yngve säger så är det inte antalet timmar utan antalet gånger som gör resultatet. Vi stressar inte utan tar det i maklig takt. Incendio har från födsel varit väldigt vacker och inte haft några ojämna tillväxtperioder. Han har dock fått viloperider mellan varven. Krav och tydliga gränsdragningar har varvats med kravlös lek.

 

(2år)

När den söta lilla fölungen och stallets kelgris växer till sig vill stallkollegorna inte längre leda in och ut honom ur hagen och det är bara jag och stallägaren som "kan" hantera Incendio. Nu är det ju väldigt mycket begärt att pracka på någon som inte är van vid hingstar en unghingst som förvisso har fullaste respekt för de som förtjänat den men testar gränser genom att totalt tappa fokus på den som leder.

 

Incendio har aldrig skadat, sprungit över eller varit elak mot någon men han har alltid tytt sig till den som talar tydligt och med ömsesidig respekt.

 

 

Vid den här tiden och i ren protest mot alla som inte begriper vad man ska med hingstar till kör vi den långa sträckan upp till Uppsala och får honom godkänd för avel. En bedömning som en restrött kille promenerar rakt igenom med goda vitsord. Tidigare är han utställd på P.R.E championatet som 2 åring.

 

 

Dock vill vi inte försämra en god stämning i stallet och flyttar till ett mer "hingstvant" stall med färre ungdomar och ovana händer. Incendio 3 år landar på kalkrika jordar med enorma hagar vid Biskobsborgen i Husaby vid foten av Kinnekulle. Det är ofta vi hittar pilgrimer på vandring till Heliga Brigidas källa hängande över staket beundrande den numera stålgrå hingsten med den gamla borgen vakande över honom.

 

Här har vi nära till Annelie Borg (en i trakterna välkänd ryttare och dressyrtränare)som vi åker och tränar för.

 

Träningen utöver dressyr blir löshoppning, tömkörning, longering, hoppning och turer på berget sida vid sida med sitt favoritsto Fibi. I hagen har han en jämnårig vallack till sällskap. Denne visar sig inte kunna skiljas från sin mamma (4 år gammal) och rymmer ständigt in till stona. Incendios största respekt är tickande el så han blir kvar. Men det håller inte och de får gå var för sig. På 18 ha finns det plats så det räcker.

 

(3år)

 

 

Han får så mycket beröm av stallägaren för hans uppfostrade och vänliga sätt.

 

Han blev testobjekt för etnologen och väninnan från Borås djurpark och tränades med "klicker" och "targets". Han är inte svår att lära nya saker, det verkar som att han redan kan det och så länge han själv tycker det är spännande ser man hur kuggarna i hjärnan arbetar för fullt. Han kan buga men blev så överambtiös att han långt senare fortsatte att leta efter den där morotsbiten mellan frambenen att han höll på att välta sig själv i boxen. Alltså slutade vi träna på det. Stretcha och plocka saker mellan bakbenen kan han dock.

 

(3 år)

 

Sen blev det flytt med bebis på gång och medryttare som rider akademiskt tar över ridningen även om jag helt trygg rider min unga hingst tills magen sätter stopp.

 

Vi planerade flytt till våren 2015 till Göteborg och får en chock. Hagarna är yttepyttesmå, obefintliga ridvägar och priserna är chockerande. Ingenstans finns stall i närområdet som accepterar hingstar (hur fogliga de än må vara). Vi får helt sonika promenera ner de två km till Husabykliniken och göra vallack av en lugn trygg väluppfostrad grabb. Nåväl med en bebis så blir det inte heltidsridning och hjälp behövs, det kommer förenkla vardagen med en vallack i Göteborg. Han får sällskap i hagen av ett sto som han respekterar djupt.

 

Efter att ha flyttat runt blir tredje stället ett ställe som fungerar ekonomiskt, etiskt och arbetsmässigt. Han hamnar hos Angelica Nilsson på Flateby gård som delvis tränar honom mycket på töm och med hjälp av ytterligare duktig beridare utbildar honom de dagar jag inte rider. I motprestation går han upp till två lektioner i veckan för utvalda elever. Vissa elever gör han allt för andra elever går han in i mitten till tryggheten Angelica och försöker stoppa huvudet i famnen och säger att han förstår inte vad ryttaren vill.  Själv tränar jag också för Angelica i hoppgrupp och privat dressyr.

 

En liten ynka dressyr L:C 1, där kom han 2:a i sin klass hann vi med och vi nådde snart en punkt där tiden, pengarna och kontinuiteten inte längre fanns. Hästägarskapet blir en stress och dåligt samvete gentemot både familj och min bästa vän. Det var dags att gå skilda vägar. Eftersom jag inte kan klara att släppa iväg honom så insåg jag att en opartisk professionell hjälp i form av Sara var min enda väg att gå. Med blödande hjärta och en liten son och mamma som storgrät hela vägen hem fick Incendio flytta in hos Robban. Resten känner ni till.

 

Jag finns här i bakgrunden och blir jätteglad för någon uppdatering då och då, jag svarar gärna på frågor och funderingar, jag har hela hans historik.

 

Ta nu väl hand om Incendio och ge honom ett långt och lyckligt liv. Behåll hans glädje och karisma. Incendio betyder "brand/eld/brasa" han är personlig häst med mycket hjärna som behöver stimuleras för att inte släcka glöden, jag vet att han har en god bas att stå på och hoppas han ska skänka er mycket glädje.

 

 

 

Bästa lyckönskningar

Inga nyheter är skapade

 

Kundinloggning
Här kan du logga in för att se
dina fakturor, ridgrupper
anmäla dig till kurser mm

Ullmaxbanner

 

Folksam

 

Bodens Ridklubb är rökfri anläggning

 

Postadress:
Bodens RK - Ridsport
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Besöksadress:
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Kontakt:
Tel: 092151820
E-post: info@brk.nu

Se all info