Hoppa till sidans innehåll

Ridlektioner


I ridundervisningen ingår det att lära sig sköta om hästen och förbereda den för ridning samt att ta omhand om hästen och utrustningen efter lektionen. Lektionstiden innefattar mestadels ridning under skolridningstillfällena men även förberedelse för uppsittning och införsel till ridhus/ridplats ingår i utbildningen. Varje ridgrupp har en uppgift som går att hitta i hästutdelningsrummet.

Hästis

Vårterminen 2019 startar vi våra första Hästis-grupper. Barn mellan 4-7 år är välkomna att delta. Här leker, pysslar och umgås vi i stallet och med hästarna. 

Häst- och stallvårdskurs

Barn från 7 år och vuxna går häst- och stallvårdskurs som förberedande för nybörjargrupp. 10 tillfällen med föreningsintro, häst-, stall- och lektionsinformation. 10 platser/grupp

Nybörjargrupp

Året man fyller 7 år får man börja nybörjargrupp efter genomgången häst- och stallvårdskurs. Alla nya ryttare börjar i en vanlig ridgrupp med plats upp till 10 elever. Från början vill vi att ponnyeleverna har med sig en vuxen ledare. Ponnylektionerna är 45 minuter och hästlektionerna 60 minuter. Precis som vanliga ridgrupper ingår uteritter, teori och markarbete i nybörjargrupperna men ridläraren kan välja att lägga in delar av lektionen i stallet eller avsuttet i ridhuset för att så säkert som möjligt göra ryttarna redo för ridning, hästhantering och stalluppgifter. Första och andra terminen kan alltså ha mer teori och praktiskt teori än vad de ordinarie ridgrupperna har. 

Ordinarie ridgrupp

I en vanlig ridgrupp finns det plats för upp till 10 elever. Ponnylektionerna är 45 minuter och hästlektionerna är 60 minuter. Lektionerna består huvudsakligen av skolridning men varje termin innehåller tre tillfällen med uteritter, teori och hoppning (markarbete). Grupperna nivåindelas efter ryttarnas utbildningsnivå enligt Svenska ridsportförbundets Ryttarmärken. Detta för att hålla en hög säkerhetsnivå och erbjuda alla elever en enhetlig utbildningstrappa där teori, hoppning och skolridning följs åt. Ridgrupperna ger ryttaren en bra grundutbildning. Hästar kan ibland gå med på ponnylektioner och tvärtom. 

 

Hopp- eller dressyrgrupp

I dessa grupper finns det plats för 6 ryttare och de är 60 minuter (viss teori ingår). För att vara med i en hoppgrupp på ridskolehäst/ponny vill vi att du även rider i en ordinarie ridgrupp alt. även i en dressyrgrupp. 1 teoritillfälle/termin (och teoriveckan förstås).

 

Ridgruppsindelning

Grupperna nivåfördelas efter hur långt ryttarna i gruppen har kommit. Detta är ett sätt att säkerhetsställa kvaliten och likrikta utbildningen efter Ridsportförbundets utbildningsgång. Vi följer ryttarmärkena för att teori, terräng och skolrildning ska gå hand i hand. Det underlättar också när elever ska byta grupper eller nya elever tillkommer. 

 

Privatlektioner/drop-in ridning

I mån av tid erbjuder vi ridning i grupp eller privatlektioner för våra ridlärare. Rider du ridskolehäst tillkommer en hyra på 100kr.

Bokningen är bindande. Andra ekipage är välkomna in i ridhuset samtidigt och visar hänsyn till den som rider privatlektion. Ridhuset bokas inte för privatlektioner.

 

Kontakta This is a mailto link om du vill börja rida hos oss eller har funderingar kring en ridgrupp. 

Uppdaterad: 28 NOV 2017 17:55 Skribent: Paulina Mannberg

 

Kundinloggning
Här kan du logga in för att se
dina fakturor, ridgrupper
anmäla dig till kurser mm

Ullmaxbanner

 

Folksam

 

Bodens Ridklubb är rökfri anläggning

 

Postadress:
Bodens RK - Ridsport
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Besöksadress:
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Kontakt:
Tel: 092151820
E-post: This is a mailto link

Se all info