Hoppa till sidans innehåll

Working Equitation


Vi erbjuder när tillfälle ges WE-tider där man kan droppa-in och delta. Hindren byggs fram och deltagarna hjälper varandra. Se våra manegetider för att hitta tiderna som gäller för WE-tiden.

För medlemmar med anläggningskort är det bara att droppa-in.

Ryttare utan anläggningskort betalar 50kr/gång i anläggningsavgift vilket faktureras av kansliet i efterhand.

 

 

 

Den nya ridsportgrenen som passar alla -
oavsett ras, ålder,  inriktning eller utrustning, alla kan vara med på samma villkor.
Häst som ponny, man eller kvinna, vuxna som barn.
Bara fantasin sätter gränser!

Tävlingsformen uppstod i Italien 1995, men sättet att rida har en månghundraårig tradition från arbete till häst, men bla boskap, tjurfäktning & inte minst krig. Målet är att rida på en hand för att ha den andra handen fri till att ex öppna en grind, plocka upp en lans, lyfta upp saker mm.
Än idag används detta rid sätt i dagligt arbeta på gårdar runt om i världen, i länder som bla Frankrike, Spanien & Portugal mfl för att bla sköta & flytta boskap.

I Sverige tävlar man i tre olika moment.
Dressyr, Teknik & Speed.
När man tävlar internationellt utomlands (endast i lag) tävlar man i ett fjärde moment
som är boskap. Där ska man skilja ut & flytta ett djur ur en flock från en plats till en annan.

Dressyr: Dressyren rids på en bana som är 20x40 m & påminner om den traditionella dressyren, men med lita andra typer av vägar. Mycket volter i olika storlekar, tempoväxlingar, serpentiner, piruetter, byten, ryggning & skolor som öppna & sluta mm. I lägre klasser rider man på tvåhands fattning medan man i högre klasser rider på en hand.

Teknik: Tekniken påminner om Western ridningens trailbana. Banan kan bestå av allt från grindar av rep eller trä. Enkel slalom, parallell slalom, bro, sidepass över en rak bom eller bom i vinkel, plocka upp en lans ur en tunna & fånga en ring. Göra halt vid ett bord & lyfta upp en kanna, ringa i en klocka & rygga i ett L & mycket mer. Här gäller det att sträva efter balans, samspel & förtroende mellan häst & ryttare.

Speed: Speed testet är ett riktigt fart prov. Där rider man samma bana som i tekniktestet men på så snabb tid som möjligt.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:00 Skribent: u

 

 

Folksam

 

 

Bodens Ridklubb är rökfri anläggning

 

Postadress:
Bodens RK - Ridsport
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Besöksadress:
Kopplingsvägen 17
96138 Boden

Kontakt:
Tel: 092151820
E-post: This is a mailto link

Se all info